Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Σκέψεις και Αποφάσεις

 

Εδώ και λίγο περισσότερο από δύο χρόνια, η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων του Δικαστηρίου Ανηλίκων Χαλκίδας με το Π.Δ. 101 και στη συνέχεια με την τροποποίηση του αρθ. 37 του Ν. 4305/΄14, έπαψε να είναι του «Δικαστηρίου Ανηλίκων Χαλκίδας» και έγινε Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Χαλκίδας. Για την Υπηρεσία μας μάλιστα ζητήθηκε από εμάς που είμαστε Επιμελητές Ανηλίκων να ασκήσουμε επ’ αόριστον και τις αρμοδιότητες του κλάδου των Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής.
Όλα αυτά με έκαναν να αρχίσω να σκέπτομαι την θέση μου, τι έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια ως Υπηρεσία για την πόλη και τον Νομό, κάποια απ' αυτά που είναι ανακοινώσιμα  βρίσκονται σ’ αυτό το blog. Υπάρχει όμως και μια καθημερινότητα, μια ανοικτή πόρτα, αυτή της Υπηρεσίας, στον πεζόδρομο της Καραμουρτζούνη που έρχονται άνθρωποι. Άνθρωποι που έχουν προβλήματα, όχι απαραίτητα παραβατικότητας ανηλίκων, αλλά προβλήματα που  σχετίζονται με ζωές παιδιών και εμείς  ως Κοινωνικοί Λειτουργοί έχουμε υποχρέωση να ακούμε, να συμβουλεύουμε, να παραπέμπουμε, ακόμα και να διεκδικούμε δικαιώματα για λογαριασμό αυτών των ανθρώπων. Όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να μπουν στα στατιστικά του Υπουργείου που κάθε χρόνο μας  ζητούνται.
Όπως επίσης δεν μπαίνει σε στατιστικούς πίνακες  η απελπισμένη μάνα που πρωί, πρωί,  έρχεται στο γραφείο, γιατί είδε τον τίτλο στη ταμπέλα, χωρίς να γνωρίζει το αντικείμενο, και μας μιλάει για τα προβλήματα τα δικά της που αντανακλούν στο παιδί της ή τον ευαισθητοποιημένο άνθρωπο που αναφέρει προβλήματα κακοποίησης του ανήλικου γειτονόπουλου, του τσιγγανόπουλου που ζητιανεύει και δεν πάει σχολείο, προβλήματα χρήσης, ψυχιατρικά, διαδικτυακού εκφοβισμού και πολλά άλλα  που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, –στο μέτρο των δυνατοτήτων μας- πάντα όμως εκτός πλαισίου Δικαστηρίου Ανηλίκων.
Αλλά και τα μετρήσιμα, όπως τα προγράμματα παρουσιάσεων για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό αλλά και το νεώτερο που ασχολείται με την διαφορετικότητα, φέτος στον τέταρτο πια χρόνο θα ξεπεράσουμε τους 4000 μαθητές. Είναι προγράμματα που κάνουμε γιατί έτσι πιστεύουμε ότι ολοκληρώνεται ο ρόλος μας σε μια επαρχιακή πόλη με πολύ λίγες πηγές βοήθειας για τους κατοίκους της .
Επιπλέον εδώ και δύο χρόνια ενεργοποιήσαμε την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδας που για πολλά χρόνια δεν λειτουργούσε. Με την βοήθεια ενός πολύ δυναμικού Δ.Σ.,  μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ξεκαθαρίσαμε παλιές εκκρεμότητες και κυρίως πάνω από εκατόν τριάντα υποθέσεις ανηλίκων διερευνήθηκαν. Όλες οι οικογένειες βοηθήθηκαν ενώ αρκετά παιδιά εντάχθηκαν σε προγράμματά της,  με δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και ξένων γλωσσών σε φροντιστήρια της Χαλκίδας, της Ν. Αρτάκης και της Ερέτριας που προσφέρθηκαν, ενώ ενεργοποιήθηκε και ένας κύκλος εθελοντών. Κι όλα αυτά με πενιχρά οικονομικά μέσα.
Δύο άνθρωποι, αυτοί είμαστε για όλο τον Νομό, και δεν παραπονούμαστε καθόλου για την δουλειά μας, άλλωστε την αγαπάμε. Δεν χρειαζόμαστε χρόνο για να πάρουμε αποφάσεις, τα πράγματα για εμάς είναι απλά. Η λειτουργίας μας διαμορφώθηκε ως εξής: Η συνάδελφος ανέλαβε την οργάνωση και λειτουργία της Ε.Π.Α. με βοήθεια από εμένα, εγώ πήρα το πρόγραμμα των παρουσιάσεων στα σχολεία που άλλωστε είχα οργανώσει, καθώς και, την νέα αρμοδιότητα αυτή του Επιμελητή Κοινωνικής Αρωγής, ενώ όπως πάντα έχουμε από κοινού την βασική μας αρμοδιότητα, στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων.  

Στον χώρο των Επιμελητών Ανηλίκων αλλά και των Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής η ανάμειξη των υπηρεσιών και πολύ περισσότερο των αρμοδιοτήτων έχει επικριθεί. Ξεκαθαρίζω, οι εναλλακτικές μορφές ποινικού σωφρονισμού είναι απολύτως απαραίτητες. Δεν είναι δυνατόν όλες οι πράξεις και όλοι οι άνθρωποι να καταλήγουν στη φυλακή. Ναι η Κοινωφελής  Εργασία, ο κατ’ οίκων περιορισμός, η παρακολούθηση της υπό όρους απόλυση, το «βραχιολάκι» που τόσα έχουν ειπωθεί, είναι επιλογές σωφρονισμού που η πολιτεία οφείλει να χρησιμοποιήσει.
Ο συνήγορος του Παιδιού περιγράφει εξαιρετικά τους λόγους που η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και πολύ περισσότερο οι Επιμελητές Ανηλίκων πρέπει να είναι προσανατολισμένοι στο αντικείμενό τους.
Ωστόσο, όταν υπάρχει νόμος, μπορεί να διαφωνείς, όμως οφείλεις να τον εφαρμόσεις. Στην δική μας Υπηρεσία εδώ και 18 μήνες ασχοληθήκαμε και με αυτή την αρμοδιότητα, εντάσσοντάς την στα δικά μας οργανωτικά πλαίσια και κυρίως δυνατότητες.
Κατ’ αρχήν ξεκαθαρίσαμε τις σχέσεις μας με τους Δήμους που είναι στο πρόγραμμα και δέχονται όσους το δικαστήριο δίνει την δυνατότητα μετατροπής της ποινής τους σε Κοινωφελή Εργασία. Κατανόησαν τον ρόλο μας ως εποπτεύοντες όλης της διαδικασίας. Λάθη που γίνονταν διορθώθηκαν, ξεκαθαρίσαμε θέματα υγιεινής και ασφαλείας αυτών που εργάζονται. Με βάση τα πιο πάνω κατανείμαμε ευθύνες, κυρίως όμως δημιουργήσαμε διαύλους επικοινωνίας και εμπιστοσύνης κι αυτό γιατί έγινε κατανοητό ότι η Υπηρεσία μας εκτός του ελεγκτικού της ρόλου, είναι και ο κυριότερος βοηθός των Δήμων. 
Λάθη και παραλήψεις φυσικά και είχαμε. Και θα ήταν περισσότερα αν στην πορεία, ακόμα και στην τελική τους εξέλιξη κάποια δεν τα προλαβαίναμε. Όμως όποιος ενεργεί κάνει λάθη. Όποιος αναλαμβάνει πολλά έχει και παραλήψεις. Το σημαντικό είναι να μην πληγώσεις ή να βάλεις εμπόδια σε ανθρώπους που είναι σε ήδη δύσκολη  θέση, κι αυτό δεν έγινε.   
Με αυτές τις σκέψεις, κλείνουμε σε λίγες ημέρες μια παραγωγικής  χρονιά και ελπίζουμε για μια ακόμα καλύτερη νέα.

Υ.Γ. Λίγο πριν το τέλος του έτους, 25 άτομα εφαρμόζουν την ποινή της Κοινωφελούς Εργασίας διάσπαρτοι σε 4 Δήμους του Νομού

Γιώργος Καρβελάς
Επιμελητής Ανηλίκων 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου