Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2018

Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Χαλκίδας.

 Μια πόρτα πάντα ανοιχτή...



Οι δράσεις που υλοποιούνται από την Υπηρεσία μας στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα. Των παιδιών -Υπηρεσία Επιμελητών Ανήλικων-  και των ενηλίκων στο χώρο της Κοινωνικής Αρωγής.
    

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
  • « Αναγνωρίζοντας την ενδοσχολική βία, τον εκφοβισμό και την διαφορετικότητα, μέσα από θετικά πρότυπα.»
Για την Προστασία από κάθε μορφή κακοποίησης, εκμετάλλευσης, διάκρισης, ρατσισμό κ.λπ. (αρθ. 19 παρ.1), Εδώ και έξη χρόνια έχουμε αναπτύξει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των παιδιών κατά της «Ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού» Η παρουσίαση πριν δύο χρόνια μιας  επιπλέων ενότητας που αφορά την διαφορετικότητα, τις διακρίσεις, και τον ρατσισμό με  τίτλο «Όμορφοι  Άνθρωποι» λειτούργησε τόσο αυτόνομα, όσο κυρίως συμπληρωματικά του κεντρικού προγράμματος της ενδοσχολικής βίας, έτσι ώστε πλέον ο τίτλος της παρουσίασης να αναφέρεται ως « Αναγνωρίζοντας την ενδοσχολική βία, τον εκφοβισμό και την διαφορετικότητα, μέσα από θετικά πρότυπα.» Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε να έχει ακόμα μεγαλύτερη  αποδοχή από παιδιά και εκπαιδευτικούς. Συνολικά μέσα σε έξη χρόνια το έχουν παρακολουθήσει πάνω από 5000 μαθητές,  σε περισσότερες από 250 παρουσιάσεις ενώ το έχουν αξιολογήσει περισσότεροι από 3000 μαθητές, κυρίως στον χώρο της ΕΣΤΙΑΣ ΓΝΩΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, με την οποία συνεργαζόμαστε, αλλά και σε σχολεία μετά από πρόσκληση των Δ/νσεων, κυρίως εντός της Χαλκίδας. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει εγκριθεί και πιστοποιηθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας. (Επιμέλεια - παρουσίαση, Επιμελητής Ανηλίκων Γ. Καρβελάς)
·         «Σπάμε τον Κύκλο»
Ακόμα ένα πρόγραμμα που έχει εγκριθεί και πιστοποιηθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.
Είναι ένα νέο πρόγραμμα που φέτος έκανε τα πρώτα του βήματα.
 Μια ομάδα καταρτισμένων επιστημόνων ενημερώνει και προβληματίζει τους έφηβους μαθητές πάνω στο ζήτημα της παιδικής κακοποίησης και στους φορείς που μπορούν να απευθυνθούν. Το πρόγραμμα διακρίνεται σε τέσσερα τμήματα (ψυχοδραματικό,ψυχολογικό, νομικό, κοινωνιολογικό). Έκαστο τμήμα προσεγγίζει το ζήτημα από διαφορετική σκοπιά, προκειμένου να παράσχει στους μαθητές ένα απόσταγμα γνώσης και προβληματισμού από έκαστη των επιστημονικών προσεγγίσεων. Το ψυχοδραματικό τμήμα αναδεικνύει τη διεκδίκηση μέσα από την έκφραση συναισθημάτων και τη συναισθηματική ενεργοποίηση των μαθητών. Το ψυχολογικό, αφορά το πως επιδρά η εξουσία στο άτομο επιβάλλοντας την υλοποίηση κανονιστικών προτύπων, πως το παιδί εντάσσεται στην κυρίαρχη ιδεολογία και πώς το βλέμμα του άλλου υποδηλώνει κατάσταση εξάρτησης. Το νομικό ενημερώνει για τα δικαιώματα και τους τρόπους προστασίας των μαθητών σε περίπτωση προσβολής της σφαίρας δικαιωμάτων τους. Το κοινωνιολογικό απομυθοποιεί την κακοποίηση, μέσα από παρουσίαση των μύθων που πλαισιώνουν το φαινόμενο και των αληθειών που επιβεβαιώνονται κοινωνιολογικά. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με απορίες - ερωτήσεις προς όλη την επιστημονική ομάδα. (Συντονισμός επιστημονικής ομάδας, Επιμελήτρια Ανηλίκων Χ. Αθανασίου)

·         Πέραν των ανωτέρω βασικών προγραμμάτων, οι Επιμελητές Ανηλίκων της Υπηρεσίας μας συμμετέχουν  σε ενημερώσεις γονέων σχολείων του δημοτικού και του γυμνασίου καθώς και σε ημερίδες παρουσιάζοντας θέματα του αντικειμένου εργασίας τους.
Ειδικότερα το 2018 οι Επιμελητές της Υπηρεσίας μας συμμετείχαν ως βασικοί ομιλητές στην Ημερίδα με θέμα «Παιδική Κακοποίηση. Εντοπισμός και βήματα αποτελεσματική παρέμβασης από τον/την εκπαιδευτικό» που συνδιοργάνωσαν στις 16-5-2018 στην Θήβα, οι σχολική σύμβουλοι Α’βαθμιας & Β’βαθμιας εκπαίδευσης Βοιωτίας με το ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θήβας.  
Στις 27-6-2018 συμμετείχαμε σε ημερίδα με θέμα «Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στη Χαλκίδα». Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν  ο σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Χαλκίδας, ο ΔΟΠΠΑΧ και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Εσπερινού Γυμνάσιου Χαλκίδας.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
·         Η Υ.Ε.Α.& Κ.Α. Χαλκίδας με τον Επιμελητή Ανηλίκων Γιώργο Καρβελά συμμετέχει στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Παιδείας και αφορά την καθολική εφαρμογή του προγράμματος ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ Ε.Π.Α.Λ. . Όλα ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια με την αρχική συμμετοχή μας ως σύμβουλοι στην Ομάδα υποστήριξης της αλλαγής σχολικού κλίματος στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας. Στη συνέχεια στο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας  που προώθησε τον θεσμό του Καθηγητή Σχολικού Συμβούλου με στόχο την ανάπτυξη συνεργατικού κλίματος σε σχολεία που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τους μαθητές.

·         Για την Εκπαίδευση, ιδιαίτερα για να επιτευχθεί η άσκηση του δικαιώματος αυτού προοδευτικά και στη βάση της ισότητας των ευκαιριών (αρθ. 28 παρ.1). Οι περιπτώσεις ανηλίκων που έχουν σταματήσει το σχολείο ή συχνότερα έχουν πλημμελή φοίτηση είναι πολύ συχνές. Ως Υπηρεσία ελέγχουμε και σε κάποιες φορές επιβάλλουμε –εφαρμογή αναμορφωτικού μέτρου- την ολοκλήρωση της εννιάχρονης στοιχειώδους εκπαίδευσης και ενισχύουμε την συνέχιση και πέραν αυτής. Επιπλέον σε συνεργασία με το Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας, έχουμε εντάξει ανήλικους Ρομά που βρίσκονται σε προδικαστική παρακολούθηση, ή σε Επιμέλεια Υπηρεσίας Επίσης,  απευθείας, σε συνεργασία  με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Εύβοιας δίνουμε την ευκαιρία σε ανήλικους Ρομά άνω των 15 ετών που έχουν πάει κάποιες τάξεις στο δημοτικό, να δώσουν εξετάσεις και να πάρουν το απολυτήριο Δημοτικού.

·         Με την ιδιότητα των Επιμελητών Ανηλίκων και μελών του Δ.Σ.  κινούμε και την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων  Χαλκίδας. Είναι μια αμφίδρομη σχέση που εξυπηρετεί πλέον και το ανήλικο θύμα. Σε πρακτικό επίπεδο, την προηγούμενη χρονιά με δική μας πρωτοβουλία ξεκινήσαμε και το 2018 ολοκληρώσαμε τον χώρο αλλά και την υποδομή ώστε το ανήλικο θύμα βίας να έχει όπως ορίζει ο Ν.4478/’17 τον κατάλληλο χώρο και συνθήκες –βιντεοσκόπηση- κατάθεσης. Επίσης δημιουργήσαμε ένα χώρο που ονομάζεται «ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΤΕΓΗ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ Κ2» και είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας και της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδας, δυναμικότητας (2) δύο Κακοποιημένων παιδιών (Κ2)
·        

Στον χώρο των ενηλίκων και της Κοινωνικής Αρωγής.

·         Στο πλαίσιο της παρακολούθησης ατόμου σε αναστολή εκτέλεσης της ποινής υπό όρους και υπό την επιμέλεια και επιτήρηση επιμελητή κοινωνικής αρωγής, για ορισμένο διάστημα (Αρθ.100 Π.Κ.) Εισηγηθήκαμε και έγινε δεκτή από την Εισαγγελία Εφετών Ευβοίας η παρακολούθηση ατόμου που διαμένει σε απομακρυσμένη περιοχή με τηλεδιασκέψεις μέσω SKYPE. Αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για την Υπηρεσία μας, που τα αποτελέσματά της ελέγχουμε και έως τώρα κρίνονται πολύ θετικά. 
·         Ως Υπηρεσία, συνεχίζουμε και διευρύνουμε την συνεργασία με το Γραφείο Υγιεινής και Ασφάλειας του Δήμου Χαλκιδέων. Με τον  καθορισμό  αλλά και τον έλεγχο των αντικείμενων εργασίας, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας στην εργασία των εκτελούντων ποινή Κοινωφελούς Εργασίας. Τις προηγούμενες χρονιές καθιερώσαμε στον Δήμο της Χαλκίδας τον προληπτικό ιατρικό τους έλεγχο από τον Ιατρό εργασίας,  καλύπτοντας μέρος του κενού που έχει ο σχετικός νόμος. Έχοντας μια θετική εμπειρία, το 2018 προσπαθήσαμε να το εφαρμόσουμε πιο οργανωμένα και με τους περιφερειακούς Δήμους.
·         Για τους χρήστες ουσιών που εκτελούν  Κοινωφελή εργασία, έχουμε  δώσει βαρύτητα στην προώθηση τους, πριν ξεκινήσουν, στα προγράμματα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ. Αναβάλλουμε την έναρξη της Κ.Ε. μέχρι να ενταχθούν στο πρόγραμμα και στην καθημερινή ροή του. Διευκολύνουμε και στη συνέχεια την συμμετοχή τους στην απεξάρτηση,  οργανώνοντας κατάλληλα το ωρολόγιο πρόγραμμά τους. Επίσης φέτος προτείναμε και εγκρίθηκε από την Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών την διακοπή εκτέλεσης της Κοινωφελούς Εργασίας δύο χρόνιων χρηστών ώστε να ενταχθούν σε κλειστά προγράμματα απεξάρτησης.
·         Σχεδόν όλοι οι εκτελούντες Κοινωφελή Εργασία έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Φροντίζουμε, όσοι έχουν ανήλικα παιδιά, να επωφελούνται των δυνατοτήτων και των προγραμμάτων της ΕΠΑΧ. Όπως δωρεάν φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ενισχυτικής διδασκαλίας, αλλά  και ψυχολογικής υποστήριξης, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο..
·         Σε συνεργασία με τους φορείς προωθούμε τον θεσμό της Κοινωφελούς Εργασίας ως τρόπος αξιοπρεπούς για τους εκτελούντες, και ωφέλιμου για το κοινωνικό σύνολο, εκτέλεσης ποινής. Απόδειξη τούτου ότι το Πρωτοδικείο Χαλκίδας υιοθέτησε και εκτελεί με ιδιαίτερη επιτυχία το θεσμό, όντας το πρώτο Πρωτοδικείο της Χώρας που είχε  ενταχθεί στους σχετικούς πίνακες.
Αποτελεί ικανοποίηση άτομα που ολοκλήρωσαν την Κοινωφελή Εργασία να εξακολουθούν να περνούν από την Υπηρεσία για να μας συμβουλευτούν για άλλα θέματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου