Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΕΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ


Είναι γνωστή η δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Χαλκίδας με σχολεία της περιοχής. Από τις αρχές της παρούσας σχολικής χρονιάς γίναμε δέκτες προβληματισμών εκπαιδευτικών για απότομη αύξηση κρουσμάτων ενδοσχολικής βίας.
Ως Υπηρεσία αναλάβαμε διαμεσολαβητικά κάποιες περιπτώσεις ανηλίκων και σε συνεργασία με την Εισαγγελέα Ανηλίκων Χαλκίδας καταφέραμε να επιφέρουμε συμβιβαστικές λύσεις ώστε να μην φτάσουν οι περιπτώσεις αυτές στο Δικαστήριο Ανηλίκων.
Διαπιστώνοντας ότι το πρόβλημα της βίας στα σχολεία και ιδιαίτερα του διαδικτυακού εκφοβισμού παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ξεκινήσαμε την υλοποίηση δράσεων, στα πλαίσια της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων, δημιουργώντας ένα πλαίσιο συνεργασίας με τα σχολεία 2βάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής της πόλης της Χαλκίδας και στο μέτρο του δυνατού και με άλλα σχολεία της Εύβοιας, με σκοπό την υποβοήθηση προσπαθειών αντιμετώπισης και κυρίως πρόληψης της ενδοσχολικής βίας.
Στόχος μας είναι η συνεχής διασύνδεση της Υπηρεσίας μας με τα σχολεία της περιοχής μας.

 
Ως πρώτη φάση της δράσης μας ήταν η συμμετοχή των Επιμελητών της Υπηρεσίας μας,- μετά από πρόσκληση - σε δύο προγραμματισμένες εκδηλώσεις σχολείων με θέμα την ενδοσχολική βία και πιο συγκεκριμένα:
Στις 18 Φεβρουαρίου 2013 συμμετείχαμε σε συζήτηση με τους μαθητές του 1ου Λυκείου Χαλκίδας με θέμα την Ενδοσχολική Βία. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία με συμμετοχή 250 τουλάχιστον μαθητών. Πραγματοποιήθηκε στο χώρο του αμφιθεάτρου και διήρκησε περισσότερο από μιάμιση ώρα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες της μαζικότητας, αυτή η εκδήλωση έδωσε στοιχεία προβληματισμού τόσο στα παιδιά όσο ιδιαίτερα προς τους εκπαιδευτικούς για την ανάγκη να δουν απροκάλυπτα το πρόβλημα της βίας στο σχολείο, αλλά κυρίως να το αντιμετωπίσουν.

 
Στις 6 Μαρτίου στα πλαίσια της "Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Βίας στο Σχολείο", συμμετείχαμε σε μια άλλου τύπου συζήτηση στο 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας. Στη περίπτωση αυτή οργανώσαμε σε τμήματα τα παιδιά με αποτέλεσμα η συζήτηση ήταν πολύ πιο άμεση και διεισδυτική στο πρόβλημα. Χρησιμοποιώντας σύντομα διαδραστικά βίντεο δημιουργία του Χαμόγελου του Παιδιού σε συνεργασία με την European – AntiBullying Campaign δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν ουσιαστικά ερωτήματα αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ωθήθηκαν να μιλήσουν για εμπειρίες που είχαν ως θεατές βίαιων καταστάσεων στο σχολικό περιβάλλον. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με βιωματικό παιχνίδι στο οποίο συμμετείχαμε.
Στις 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Υπηρεσία μας μαθητών της Β' λυκείου του 1ου Λυκείου Χαλκίδας. Η επίσκεψη ήταν συνέχεια της συζήτησης που είχε προηγηθεί στο σχολείο, αλλά και με επιπλέον σκοπό την υποβοήθηση της ερευνητικής τους εργασίας που σχετίζεται με την παραβατικότητα των ανηλίκων.
Η συζήτηση έγινε στην Αίθουσα του Δικαστηρίου Ανηλίκων κάτι που βοήθησε τους μαθητές να κατανοήσουν πολύ καλύτερα την λειτουργία του Δικαστηρίου αλλά και της Υπηρεσίας μας. Επίσης πολύ σημαντικό ήταν ότι συζητήθηκαν εκτενεστέρα και σε πολύ καλύτερες συνθήκες προβληματισμοί των παιδιών από την πρώτη μας συνάντηση στο σχολείο τους
Άμεσα έχουμε προσκληθεί από τον σύλλογο καθηγητών του Γυμνασίου Ερέτριας για συζήτηση και προγραμματισμό κοινών δράσεων.
Παράλληλα ανοίγουμε δίαυλους συνεργασίας με φορείς όπως ο «Συνήγορος του Παιδιού» ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων της 2βαθμιας εκπαίδευσης Εύβοιας, ενώ πρόσφατα συμμετείχε ο Επιμελητής Ανηλίκων Γιώργος Καρβελάς σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Σ.Σ.Ν., με θέμα τον Ενδοσχολικό Εκφοβισμό και την Σχολική Διαμεσολάβηση ως μέθοδο αντιμετώπισης του φαινομένου.
ΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ Γ. Καρβελάς – Χ. Αθανασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου